Wanneer je Ton Sels tegen het lijf loopt, vraag hem dan vooral eens naar zijn fascinatie voor het Amerikaanse plaatsje Pella. Hij weet alles van dit typisch Nederlandse stadje in Iowa, heeft er veel contacten en onderhoudt zelfs een eigen twitteraccount (@PellaDutchUSA). Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij over deze hobby vertelt, praat hij over zijn nieuwe functie als strategisch omgevingsmanager. Sinds 15 juli is hij strategisch omgevingsmanager voor onder andere Trias Westland en Energie Transitie Partners. “Een prachtige job!”

Ton (58) studeerde geschiedenis met keuzevak bestuurskunde en werkte onder meer bij de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De laatste jaren hield hij zich in opdracht van bedrijvenparken en gemeenten door heel Nederland bezig met duurzame bedrijventerreinen.
Toen hij de vacature van omgevingsmanager voorbij zag komen, was zijn belangstelling onmiddellijk gewekt. Hij vertelt: “De energietransitie die zo hard nodig is, vind ik enorm uitdagend en ik wil daarin graag een rol spelen. Als omgevingsmanager ben ik de linkin pin naar ondernemers, tuinders, overheden, maatschappelijke organisaties, mijn achtergrond van belangbehartiging en lobby komt goed van pas. Voor omwonenden wil ik een klankbord zijn en ga ik graag in gesprek”

Omgeving scannen
Als strategisch omgevingsmanager is Ton vanuit Capturam werkzaam voor Trias Westland en Energie Transitie Partners. De exacte invulling van zijn rol zal hij nog vaak moeten toelichten: “In Nederland is de omgevingsmanager sowieso nog vrij onbekend.” Om vervolgens uit te leggen: “Als bedrijf heb je altijd te maken met je omgeving. Ik ga inventariseren wat daar allemaal speelt, zodat wij er goed en tijdig op kunnen voorsorteren. Ik scan als het ware de omgeving, signaleer wat er op de radar staat en breng in kaart wat dat voor ons betekent. Een voorbeeld? Bij de boringen van Trias Westland is het belangrijk dat omwonenden eerlijk geïnformeerd worden over mogelijke overlast. En dat geldt ook voor de werkzaamheden rond projecten van Energie Transitie Partners.

Geen eenmans-act
Ton vertelt dat hij in de loop der jaren een groot netwerk heeft opgebouwd en dat hij die contacten nu goed kan gebruiken. “Als omgevingsmanager moet je heel wat kopjes koffie drinken”, lacht hij. “De lijntjes met bijvoorbeeld de gemeente, de provincie, het hoogheemraadschap, veiling FloraHolland en Glastuinbouw Nederland moeten kort zijn én blijven. Samen met deze en andere organisaties en instanties wil ik kijken hoe we gezamenlijk innovatieve ontwikkelingen kunnen stimuleren.”
Op de fiets
De in Schiedam geboren nieuwe collega is met veel plezier aan zijn nieuwe functie begonnen. Hij is onder de indruk van de hoeveelheid kennis die er in huis is en hij heeft er zin in om die in te zetten voor de grote puzzel die energietransitie heet en voor het goed afstemmen van alle projecten met de diverse belanghebbenden.

Ton vertelt dat hij al 25 jaar in ’s-Gravenzande woont en nu voor het eerst op de fiets naar zijn werk kan. “En dat is ook fijn!” Hij is getrouwd, vader van drie kinderen en hij houdt van kamperen, bergwandelen, basketballen, zwemmen en fietsen. En die bijzondere band met het Amerikaanse Pella? Vraag daar zelf maar naar!

Als mensen vragen hebben zijn ze uiteraard van harte welkom contact op te nemen met Ton dat kan via: ton.sels@capturam.nl of 06 – 23194995