Aansluiten op het aardwarmteproject in Polanen en Maasdijk brengt flexibiliteit in afname met zich mee. Benieuwd hoe dat werkt? Vanuit Trias Westland wordt al ruim een jaar met het Handelsplatform gewerkt. Via dit platform verhandelen aangesloten glastuinbouwondernemers onderling warmte van de aardwarmtebron Trias Westland. Daarvoor maken zij gebruik van een digitaal platform. Liron Duijvestijn (teamleider warmte-afzet) vertelt meer over alle ins en outs.
Met de realisatie van de tweede aardwarmtebron van Trias Westland worden steeds meer deelnemers aangesloten op het warmtenet. “Trias Westland verkoopt de overcapaciteit van de bron en deelnemers verhandelen onderling warmte. Als de belichtingsperiode start hebben sommige bedrijven hun contractcapaciteit niet nodig, die verkopen ze dan aan een kweker waar het stookseizoen net weer begint. Dit leidt tot optimalisatie van de aansluitingen op bedrijfsniveau én optimalisatie van het gehele project”, aldus Liron Duijvestein. Ook de aardwarmteprojecten in Maasdijk en Polanen gaan gebruik maken van een handelsplatform.
“Met een aardwarmteaansluiting is het contractvermogen het gehele jaar beschikbaar. In de winterperiode is het nog steeds belangrijk om energiebesparingsmaatregelen te nemen. In het voorjaar, zomer en najaar is de warmte ook beschikbaar waardoor het kan worden ingezet zonder dat het extra kosten met zich meebrengt”, aldus Liron.

“Hierdoor verbetert de kwaliteit van het product en wordt de groeicyclus versneld. Via het handelsplatform ontstaat de mogelijkheid om tijdelijk meer of minder warmte af te nemen, zoals tijdens een teeltwissel. Aardwarmte kent geen afnameplicht, zelfs als geen andere kweker de warmte over wil nemen. Dit creëert weer flexibiliteit. Warmteaanbod en warmtevraag kunnen op deze manier 24/7 op elkaar worden afgestemd.”